На 17-ти юни Националното сдружение на малкия и среден бизнес има рожден ден.

Преди 20 години се обособява като фактор за защита интересите на микро, малките и средни предприятия. Елеонора Негулова, председател на сдружението сподели натрупания опит, участие в различни инициативи и справянето с COVID кризата, която нанесе поражения, но все още не е отминала.

„Ние имаме регионални стуктури и национален обхват. За тези години успяхме да израснем, да минем през всички детски болести, да помъдреем и разберем, че трябва да имаме своя модел за съществуване на нашата организация. Доказахме, че е възможно да се направи такава структура, благодарение на осъзнаване на необходимостта от обединяване. Малкият бизнес разбра, че обединението прави силата и новия тип конкурентноспособност“, каза за Радио Пловдив г-жа Негулова.

Тя се върна към основаването на сдружението през 2000-та година, когато вече се виждат ценностите, които малкият бизнес трябва да изповяда, за да бъде полезен за себе си и цялото общество.Този процес започва паралелно със стуктурирането на държавния орган в подкрепа на малкия бизнес. Така се оказват връстници с Националната агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия. Капиталът на доверието е най-сериозният, който изграждат със структури на местната и централната власт, които работят в подкрепа на бизнеса. Фактите сочат, че малкият бизнес е най-големият работодател и данъкоплатец в страната. В трудни периоди на изпитание, както през последните месеци, точно малкият бизнес устоява и доказва, че тези които създават добавената стойност, не го правят само за себе си, а дават съществен принос за местните и държавен бюджет.

„Необходими са икономически мерки в по-дългосрочен план от една до три, или пет години. Успяхме да станем част от много европейски мрежи, бяхме припознати на ниво Европейска комисия, като национален експерт, който прави преглед за прилагане на политикити по отношение на малкия бизнес. Имаме поглед и доверие за нивото на нашата компетентност и експертиза в организацията", заяви още Елеонора Негулова. 

Цялото интервю с Елеонора Негулова, председател на Национално сдружение на малкия и среден бизнес чуйте тук: https://www.bnr.bg/plovdiv/post/101294775/malkiat-biznes-e-na-golemiat-rabotodatel-i-danakoplatec